Den Země

Při příležitosti Dnu Země přinášíme recept na pampeliškový salát, který připravili žáci 2. C pod vedením Mgr. Alice Rucké a paní asistentky Michaely Rybářové Mertové. 

Den Země je celosvětová událost organizovaná každoročně 22. dubna a zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé byl Den Země oficiálně slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network.

Je to svátek naší Země, planety, která jediná ze všech planet sluneční soustavy umožňuje existenci života – lidí, živočichů i rostlin.

Mezi nápady, jak oslavit tento rok Den Země se objevily myšlenky podívat se pod drobnohledem na to, čeho máme kolem sebe hodně, a to na pampelišku a její sílu. Pampeliška je prospěšná bylina a posiluje:

  • Zdraví trávicího traktu: pampeliška byla používána ke zlepšení trávení a zmírnění zácpy.
  • Zdraví jater: podporuje funkci jater tím, že pomáhá odstraňovat toxiny z těla.
  • Má protizánětlivé vlastnosti: obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci snížit záněty a bolest.
  • Podporuje imunitní systém: je bohatá na vitamín C a antioxidanty, což může pomoci posílit imunitní systém.
  • Příznivě působí na kůži: pampeliška byla používána také ke zlepšení vzhledu kůže a k léčbě kožních onemocnění, jako jsou akné a ekzémy.

Při příležitosti Dnu Země přinášíme recept na pampeliškový salát, který připravili žáci 2. C pod vedením Mgr. Alice Rucké a paní asistentky Michaely Rybářové Mertové. 

ZELENINOVÝ SALÁT S PAMPELIŠKAMI

1/3 ledového salátu
2 mrkve (kreativně nakrájené)
1 svazek pažitky
1 malá cuketa
200 g pampeliškových listů
1 pampeliškový kořen (nastrouhaný)
1 citron
čekankový sirup
olivový olej
provensálské koření nebo jine bylinky
vajíčka natvrdo pro doplnění proteinu

 

 

 


Poslední změna: 01.06.2023 - 17:11 Zpět